Sollifjell - Storlitind - Høgfjell
Storhornet - Raudmollheia

Tilbake

Høyde: - Sollifj. 567 moh.

- Storlitind 614 moh.

  - Høgfjell 615. - Nonstind 630 moh.
  - Storhornet 722. - Raudmollheia 630 moh.
Fra: Alpinbakken ved Sollifjellet.
Røde Kors-hytta ved Drøshågen.
Kartblad med rute: KR-02
Kartblad uten rute: K-02
Vanskegrad: *** Tung tur.   (Lang, men veldig lett terreng å gå i.)
Turens lengde: Ca. 28 km.  8-10 timer sommer. 5-6 timer vinter (med heis).
Her er beskrevet en rundtur til alle topper.  Man kan selvfølgelig velge færre, eller bare én topp

Venstreklikk
GPS-ruter og spor for Garmin

   
P Om vinteren kan man parkere ved parkeringsplassen til alpinsenteret.  Sommerstid må man parkere nedenfor bommen.

Vær obs på at det er flere startalternativer til denne fjellheimen. Du kan starte stort sett hvor som helst rundt fjellpartiet:  Alpinbakken, Røde Kors-hytta, Blomåsen, P-plass gml. travbane Kvæfjordeidet, Bommen (Skytterhuset) i Borkenesmarka, Trastad, Dale, Utstrand, Elde, Molvik, Skjærstaddalen og Høgda.  Du behøver selvsagt heller ikke gå "hele runden", men kan velge deg ut områder å gå i.  Flere alternativer, f.eks. Sollifjellet, er da en barnevennlig topp.
 
Ta deg opp slalombakken til 1.-toppen (vinterstid tar du vel heisen).  Herfra går du langs toppene bakover.  Du passerer det trigonometriske punktet på 3.-toppen.  Ned i Trippedalen og opp på eggen ved Vetefjell.  Her kan du sommerstid se rester av et gammelt reingjerde.  Gå så ned i den andre armen av Trippedalen og opp på Storlitind.  Når du har passert toppen anbefaler jeg å gå ned til varden.  Her er det en flott utsikt mot Lysvatnet / Surnåsen / Kvæfjordmarka.
 
Turen videre mot Storhornet kan du legge dirkete fra Storlitind via Skjærstaddalsvatnet.  Men jeg anbefaler på det sterkeste å ta turen innom Nonstuva, Høgfjell og Sjurfjell.
 
På tur fra Storlitind mot Nonstuva kommer du til ”Trøtthågen” – høyde 586.  Hit kommer du tilbake senere, og da forstår du sikkert navnet….  På Trøtthågen finnes det en liten varde hvor der av og til er ei bok i hvor du kan skrive deg opp.
 
Fortsett videre mot NNV og følg høyden opp til Nonstuva.  Her er det flott utsikt over Møkkeland, Høgda og Kasfjorden.

Fra Nonstuva går du litt tilbake og ned på nordsida av Sjurfjellvatnet.  Passer bekken, gå opp på eggen og følg høyden rett opp på Høgfjell.  Vær obs på at det er stup-bratt på nordsida av Høgfjell, men det er store flater og greit oppe der, så du får ingen følelse av at du skal falle ned.  Her er det en helt fantastisk utsikt over
Kasfjorden - Kasfjordvatnet og Storhornet - Kallen i Kassfjordvatnet - Høgda - Høgda fra Risnakken.  Snur du deg rundt får du se at Hinnøyas to høgste fjell har et flott plassering i forhold til hverandre sett herfra.  Det er utlagt bok på toppen.
 
Nå starter den første ”transportetappen”.  Ned av Høgfjell går du opp på Sjurfjell.  Denne toppen er merket av som høyde 613 på kartet.  Sommerstid kan du holde høyden Vest for Sjurfjell mot Skjærstaddalsvantet hvis du ikke vil på toppen.  Hvis du ikke vil opp på Sjurfjell vinterstid må du gå Øst for Sjurfjell til Skjærstaddalsvatnet.  Det er nemlig en del rasfare på vestsida av Sjurfjell.  Har ved selvsyn sett at her har gått ras.

Sommerstid kan du også ta turen innom Lågfjell.

Fra Skjærstaddalsvatnet går du opp på høyden og holder denne mot Nonstind.  På Harstadsida har jeg hørt at dette høydedraget blir kalt for Skjærstaddalsknurran.  På Kvæfjord-sida blir det kalt Råheia.  Det sistnevnte står også på kartet.

Opp på Nonstind er det bare å følge eggen oppover.  Går du videre fra toppen helt ut mot eggen, kan du vite at her er det bratt og smalt.  Vær forsiktig.

Fra Nonstind går man ned i dalen.  Ta turen innom Meraftesfjellet.  Her er det en fin utsikt mot Bremnesvatnet og Gammeltorvmyran (som Ola Bremnes synger om).

Fra Meraftesfjellet går man tilbake et stykke til dalen og så rett opp på Storhornet.  Ta gjerne turen Nordover ned til Hornspissen – her er det også en flott utsikt.
 
Fra Storhornet går man ned rett Sørover.  Hold Vest for Hornvatnet.  Hold så høyden opp mot toppen av Raudmollheia. 
 
Jeg har funnet ut at det er best å gå ned fra Raudmollheia ved å holde ryggen rett Østover fra toppen.  Gå så helt ned til skoggrensa og kryss deretter over Koven.  Du ser høyde 410 du skal gå på i Koven.  Videre ser du også høyde 552 på Råheia som du skal opp på.  Det beste stedet å gå opp på mot Råheia er der du ser det er minst skog – ei åpen glenne.  Om du ikke vil opp på høyden, kan du holde lengre mot Tørklevatnet (Østover). 

Når du er kommet over myrene ved Skjærstaddalsvatnet skal du opp på Trøtthågen igjen.  Herfra bærer det ned i Trippedalen, opp over eggen Vest for Vetefjell og over mot Sollifjell.  Vær obs på at når du kommer over til Sollifjellet må du ikke starte med en gang å gå nedover på skrå mot P-plassen ved alpinsenteret.  Det er mye krattskog i området.  Hold høyde et stykke først før du begynner å gå nedover.

Dersom man vil gjøre turen litt kortere sommerstid, kan man i stedet for å parkere i Sollia parkere i Drøsshågen (ved Røde-Kors-hytta øverst på Kvæfjordeidet).  Tar du heisen vinterstid er det ikke noe å tjene på å starte i Drøsshågen.
   
Konklusjon.
Dette er en lang tur, i alle fall sommerstid.  Den har fått vanskegrad 6 hos meg pga. lengden.  Det er fullt mulig å dele opp turen i mindre småturer.