Forkledalstindan
Topp 1 - 902 moh

Med tur til Forselvtind
Tilbake
Høyde: Topp 1 - 902 moh
Fra: Ingelsfjordeidet
Kartblad med rute: KR-09
Kartblad uten rute: K-09
Vanskegrad: ***  Tung tur
Turens lengde: 8,0 km én vei (Tot 16 km t/r ikke medregna tur til Forselvtind).
4 t 45 m opp medregna pauser, men ikke en rast.
(Obs: I pausene inngikk også en god del "fotopauser".)
 
Fra Forselvtind til Forkledalstind 902:  2,4 km - 1 time.

GPS-Spor for Garmin

  Det er ikke mulig å gå fra topp 1 til topp 2 som er Forkledalstind 881.  Det er for bratt ned fra førstetoppen 902.
P Parkér ved en stor parkeringsplass på nordsida av E10 ved Litlvatnet 13 moh. på Ingelsfjordeidet.
Det går en sti NØ-over fra P-plassen.  Sommeren 2011 er denne stien blitt veldig tydelig - du følger nemlig "den nye ruta" mot Møysalen helt inn til høyde 380 inne i Forkledalen.  Men noen plasser er stien noe utydelig.

Elva fra Litlvatnet krysses ved osen til Storvatnet.  Pass på! Akkurat her blir stien noe utydelig like etter elvepassering fordi den deler seg og her er noe tett vegetasjon.  Men du skal til venstre - dvs. OPPOVER - på høyresida av bekken - til skaret like vest for høyde 193. Ikke følg stien som går ved bredden av Storvatnet.
   
  Følg skaret opp til høyeste punkt i dette, vest for høyde 193 moh.  Fortsett nedover, øst for det første Forkledalsvatn.  Her kommer du forresten til ei flott "demning" som du passerer - en morenerygg fra istida.  En spesiell ting dukker opp når du nå er kommet opp i Forkledalen - Møysalen fra en helt ny vinkel.

Etter du har passert denne moreneryggen og passert bekken fra vatnet, ser du at stien mot Møysalen går til venstre for en høyde.  Se bilder av Forkledalen med inntegna rute ytterst og rute innerst samt Forkledalen uten rute.

Du kommer etter hvert bort til ei lita myr hvor stien blir noe utydelig.  Du skal over denne myra - ikke blir fristet til å gå langsetter myrkanten, svakt nedover.  Stien går så forbi, like vest for toppen av høyde 193 inne i Forkledalen (det er altså en ny høyde som også er 193).

Deretter følger stien på venstresida av myrdragene bortover til du kommer til elva.  Pass på å ikke passere for tidlig da det er flere elver her.

Når er elva er passert følger du stien på østsida av elva i rett linje mot høyde 380 hvor du passerer elva på nytt.  Deretter runder du rundt på vest- og nordsida av høyde 380 og går opp mot Vatn 354.  Følg så vannet på SØ-sida.  Når du er kommet til østenden av vatnet tar du høyde nordover til eggen mellom vatn 354 og 178.  Litt opp på eggen mot Forselvtind fant vi ut at det var en flott plass å raste.  Se bilde med inntegnet rute.

(En i mitt turfølge gikk på Nordsida av vatnet - Han konkluderte med at der var det svært kronglete å gå.)

Etter rasten følger du ryggen opp mot Forselvtind.  Det kan se bratt ut her på kartet, men det er helt OK å gå her.  Når du er kommet opp på "toppeggen" er det ingen spesielt luftige partier mot toppen.  Litt bratt et sted, men ingen problemer.  På toppen av Forselvtind får du et fantastisk skue mot Møysalen - og her stuper det ned i Vestpollen / innerste del av Øksfjorden.  Men toppen er brei og fin, og du behøver ikke gå helt frem på kanten.  Herfra kan du faktisk skue på folk som er på Møysalen.

På tur ned bør du ta turen innom Forkledalstind 902 først !  Det er 2,4 km opp og det tar i underkant av en time.  Noe av distansen må du gå allikevel.
Når du er kommet ned "toppeggen" ligger det en del snø langt ut over sommeren.  Synes du "korteste vei" på snøen virker noe utrygg, skal du bare gå opp mot høyde 790, og følge høydene mot toppen.  Se bilde av rute.

På retur må du gå samme vei ned (vet ikke om det er mulig å ta snørenner i "dalen"). 

Vi fant ut at vi ville prøve å gå en rundtur, ned Laksedalen.  Det må du IKKE GJØRE.  Nede i dalbotn av Laksedalen er det 2 km med et vanvittig villnis av bregner, trær, stein og ur.  Siden vi gikk Laksedalen ned, har jeg ikke registrert tid for retur gjennom Forkledalen. Antar at denne er ca. 3 timer.
   
Bilde MOT Forkledalstind 902 fra:
  Hestetind Trevatnan i Vestbygd Forkledalstind 881
  Hestetind Trevatnan ved Bukketind Forkledalstind 902
  Møysalen    
       
  Bilde FRA Forkledalstindan 902 mot: 
Forkledalstind 881  - Forselvtind  -
   
  Tar også med bilder FRA Forkledalstindan 881 mot: 
  Møysalen Forkledalen, Sebortind Reinspælen, Snytidnan, Løbergdalstindan, Nonstind
  Møysalen Mot Gullesfjorden Nonstind, Vestbotntind, Vestpolltind
  Bjørndalstindan Botntindan og Hesttind Forkledalstind 902 og Forselvtind
  Vestbygdfjell Møysalen og Memuruskaret Sebortind, Høgfjellet og Durmålstindan
  Durmålstindan Vestpolltind / Botntindan
   
  Se film fra turen vår - lagt ut på Youtube:
Del 1
Del 2
   
  Konklusjon.
Dette er en veldig lang tur, men jeg vil ikke kalle den strabasiøs.  Den går i ganske lettgått terreng selv om det er noe bratt enkelte plasser.  Det er fantastisk å få med seg to topper på samme turen siden de ligger så nært hverandre.  Og du finner ikke et fjell på Hinnøya som er så rått som Forselvtind, så du bør absolutt ta turen innom den toppen.