Møysalen Tilbake
Høyde: 1264 moh
Fra: Kaldjord
Kartblad med rute: KR-09
Kartblad uten rute: K-09
Vanskegrad: ***  Tung tur.
Turens lengde: Ca 14 km.  9 timer.

Venstreklikk
GPS-spor for Garmin

  Voila !
Dette er en fjelltopp jeg setter som en av mine "Topp-5" når det gjelder å anbefale til andre !
 
Tilleggsopplysninger:
Når du skal til Møysalen fra Lonkanfjorden er det muligheter for å få båtskyss fra Hennes. Det er satt opp ukentlige avganger med båt hver lørdag kl. 0900 i sommersesongen. Noen dager arrangeres det tur på søndager. En kan også få båttransport til andre tider. Ta kontakt med ”Møysaltur” på tlf. 76 15 62 44, 76 15 63 33 eller ”Kafé Sjøstjerna” tlf. 76 15 63 88.   Du kan også gå på Møysaltur sitt nettsted.
Jeg anbefaler å ta turen til fots innover Lonkanfjorden !!!  Velger du dette alternativet kjører du inn til Kaldjord. Herfra er det i underkant av 5 km å gå en utrolig flott tur langs fjorden til den plassen hvor båten legger til. Det tar 50 minutter å gå fra Kaldjord inn til kaia ved Gammelhaugen.  Når båtturen tar 20 minutter er det bare 30 min. å spare på det...
Det er også muligheter for å gå opp på Møysalen fra Innerfjorden (Øksfjorden) opp gjennom Vestpolldalen og forbi Nedre Møysalvatn.
Vær obs på at isbreen på toppen kan kreve at du går i taulag og behøver stegjern !
P Parkér 200 meter før siste husene på Kaldjord - ved utkjørsel på høyre side på bakketopp.
A Stien går fra utkjørselen rett Østover på andre sida av veien på oversida av de siste husene på Kaldjord.  Følg stien til du kommer til husene i Vika.  Her skal du følge stien ned mot havet på undersida av Agurisklubben.  Stien er så lett å følge forbi Høystakkneset inn til Gammelgården hvor man følger fjæra  Gamhaugen (hvor båten legger til).   
   
  Ifra Gamhaugen er det merket rute. Den følges på den gamle jernbanetraséen inn Norddalen. Herfra er det ganske bratt stigning på sti opp ca. 400 høydemeter opp til Memuruskaret.
  Nu er det litt småkupert inn over Memuruskaret.  Viktig å holde utkikk etter merkinga - du kan lett miste den.  Du legger lett merke til en høyde med kartposisjon 175Ø-012N.  Denne skal du opp på - litt til høyre for toppen.  Så skal du litt ned igjen mot isbreen og følge denne inn i skaret mellom den forannevnte topp og eggen opp på Møysalen.  Når du går opp skaret og har kommet opp på laveste punkt på eggen får du utsikt mot Nord - ned mot Øvre Møysalvatn.
 
  Følg videre oppover i noe bratt terreng og ur. Her er det lagt ut kjetting på de mest luftige og bratte plassene. Et stykke før toppen finnes en isbre. Se info om isbreen under. Etter isbreen går det lett oppover til toppen.
   
  Isbreen kan by på en del problemer. Normalt ligger det en del snø på den, og da byr den ikke på så store problemer mht. feste. Men det er nok lurt å ta med seg stegjern. Til tider er det vanskelig å komme seg opp på isbreen pga. at det er ei kløft mellom selve berget og isbreen. Andre ganger er isbreen svært glatt. Isbreen ligger på toppen av en rygg, og den danner selv en liten rygg. Det er viktig at man går oppå selve ryggen. Generelt sett skal man gå i taulag over alle isbreer. Det er også tilfellet med breen her. Det er stor fare for snøbroer. En snøbro er snø som legger seg over sprekker i isen. Man kan falle igjennom snøbroer og deretter ned i sprekken.  Ved mye varmt vær, særlig sent på sommeren, kan snøen være smeltet bort slik at det er ren is, og da er det glatt !
   
Samme vei ned.
   
Bilde MOT Møysalen fra:  Vestbotntind - Trevatnan i Vestbygd - Snytind i Jonsheimen -  Taraldsviktind - Stortind 1021 - Skjelltind - Tverrtind på Melå (overfor Holla) - Hesttind -
   
  Bilde FRA Møysalen mot:  Reinspælen - Totind og Tretind
   
  Konklusjon.
En lett og grei tur, selv om den er lang. Den noe bratte passasjen (med kjetting) sammen med isbreen gjør at denne får vanskegrad 6 hos meg.
   
  Ny rute.
Etter at Lofast er kommet er det nå mulighet for, og det går nå sti fra Ingelsfjordeidet.  Jeg har ikke gått denne selv, men du kan se rutebeskrivelse av starten til denne ruta ved å se på rutebeskrivelse for Forkledalstindan